Figyelmeztetés: Csaló Telefonhívások az OTP Bank Nevében

Az OTP Bank az elmúlt napokban jelentős növekedést tapasztalt az ügyfeleit célzó csaló telefonhívások számában. Ezekben a hívásokban az elkövetők az OTP Bank alkalmazottainak adják ki magukat. Az ügyfelek bizalmának elnyerése érdekében néha még hamis igazolványokat is küldenek e-mailben, fotóval ellátva.

A Csalások Módszerei

A csalók gyakran azt állítják, hogy az ügyfelek számlái veszélyben vannak. Más esetekben azt mondják, hogy gyanús tranzakciókat észleltek, és kérik ezek megerősítését. A csalók arra kérik az ügyfeleket, hogy telepítsenek különböző programokat a számítógépükre vagy telefonjukra. Ezeket a programokat vírusirtónak vagy a csalás megelőzését szolgáló eszköznek állítják be.

A Telepített Programok Veszélyei

Valójában a telepített programok segítségével a csalók hozzáférést nyernek az ügyfelek informatikai és mobil eszközeihez. Így megszerzik az internetes vagy mobilbanki belépéshez szükséges jelszavakat és a banki megerősítő kódokat. Ezek birtokában a csalók könnyedén hozzáférhetnek a bankszámlákhoz és elutalhatják az ügyfelek pénzét.

Az OTP Bank Figyelmeztetése

Az OTP Bank hangsúlyozza, hogy soha nem kér ügyfeleitől programok telepítését, és a bank alkalmazottai sem küldenek igazolványfotót magukról. Az ügyfeleknek mindig körültekintően kell eljárniuk, ha ismeretlen hívásokat kapnak. Ne telepítsenek ismeretlen szoftvereket, különösen, ha erre telefonhívás során kérik őket.

Mit Kell Tenni a Védelem Érdekében?

Az OTP Bank arra kéri ügyfeleit, hogy figyelmesen olvassák el a banki SMS és push üzeneteket. Az ezekben található kódokat senkinek ne adják ki. Ha gyanús hívást kapnak, azonnal szakítsák meg a hívást, és vegyék fel a kapcsolatot a bank hivatalos ügyfélszolgálatával.

Az OTP Bank További Tanácsai

A bank további tanácsokat is ad a védekezéshez. Soha ne osszanak meg személyes vagy pénzügyi adatokat ismeretlenekkel. Rendszeresen frissítsék az antivírus szoftvereket és használjanak erős, egyedi jelszavakat. Ha bármi gyanúsat észlelnek, azonnal jelentsék azt a banknak.