Rekordmennyiségű mikroplasztika az Északi-sarkon

A mikroplasztika rekordszintjeit – amelyek többsége mikroszkopikusan kicsi – az északi sarkvidék jégében fedezték fel, egy új, természetben publikált tanulmány szerint. Az Északi-sarkvidékből származó jégminták 12 000 mikroplakettrészecskét tartalmaztak literenként. Most egy csapat tudós úgy gondolja, hogy a szemetet két eredetre vezette.

A 2014-es és 2015-ös expedíciók során a csapat öt különböző régióból gyűjtött jégmintákat egy olyan terület mentén, amely tengeri jeget szállít a közép-sarkvidékről az Atlanti-óceán északi részére. Az infravörös spektrométer, amely infravörös fényt ér el a műanyag részecskékből és elemzi a visszaverődő különböző hullámhosszakat, lehetővé tette a tudósok számára, hogy azonosítsák a mikroplasztika összetételét és összetételét. Ezzel a jég “súlyos szennyeződést” mutatott.

“Ezzel a megközelítéssel olyan műanyag részecskéket is felfedezünk, amelyek mindössze 11 mikrométerrel rendelkeztek. Ez körülbelül egyhatodik az emberi haj átmérője, és azt is megmagyarázza, hogy miért találtunk több mint 12 000 részecske koncentrációját literenként a tengeri jégen – ami két-három alkalommal magasabb, mint amit a múltbeli mérésekben találtunk – mondta Gunnar kutató Gerdts egy nyilatkozatban.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.