Ez a genetikailag módosított gyógynövény segíthet megmenteni milliókat

A kínai malária napján, április 25-én, egy kínai tudósok csapata nagyon jó híreket adott ki. Genetikailag módosított gyógynövényt hoztak létre, amely magas kulcsfontosságú maláriahiányt termel, ígérve, hogy csökkenti az árat és megnöveli a világon a szükségtelen malária elleni gyógyszereket.

Az artemisinin egy erős antimalárium, melyet természetesen az Artemisia annua aromás növény termel, amelyet édes tölgynek is neveznek. A vegyületet számos antimaláriás gyógyszerkészítmény fő “összetevőjeként” használják, beleértve az Artemether, Artesunate, Artemotil és Dihydroartemisinin. Azonban a vegyületben csak apró mennyiségű vegyület található természetes módon, ezért nem szokatlan, hogy ezek a gyógyszerek elhanyagolhatók a globális kereslettől.

Amint azt a Molecular Plant folyóiratban is közlik, a tudósok most sikerült pontosítaniuk az artemisinin előállításáért felelős géneket. Ezeket a géneket úgy alakították ki, hogy olyan növényeket alkossanak, amelyek háromszor annyi artemizint termelnek, mint a normál körülmények között. Általában az artemisinin a növény száraz tömegének 0,1-1% -át teszi ki. A GM cserjében a száraz súly 3,2 százalékát teszi ki.

“A világ lakosságának csaknem fele veszélyben van a malária miatt” – nyilatkozta a Shanghai Jiao Tong Egyetem Kexuan Tang egyetemi tanulmánya. “Az artemisinin nagymértékű előállítására vonatkozó stratégiánk megfelel ennek a gyógyszerkészítménynek a növekvő igényeivel, és segít a globális egészségügyi probléma megoldásában.”

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.